Impact House

Client: Inspired Asset Management
Project: GIA: 14 512m² & NIA: 9 805m² - ratio: 1.48 (235 Units)
Location: London
Sector: Build for Sale

A reuse and extension of an existing office block, Impact House was granted permission under Permitted Development Rights and in respect of the extended component normal full planning regime – including the application of the London Housing Design Guide requirements.

Inspired Use
The entire building façade was replaced with a high performance system articulated to align more recognisably with the building’s new residential use. This, however, was complicated by the original structure of the building with tall reinforced concrete upstands and shear-walls, which needed to remain and be incorporated into the new design.

Agile construction
Half of the ground floor level is let to an all-hours NHS walk-in centre, which had to remain in use during construction. This challenged the servicing of the residential units above. To answer this issue, the servicing was condensed as far as possible, to limit the number of openings needed through the existing slabs and minimise the disruption.

The design and development of the scheme was assisted greatly by the use of BIM protocols from early on in the project, allowing the various stakeholders and consultants to share and combine their input quickly and accurately.

Impact House

Client: Inspired Asset Management
Project: GIA: 14 512m² & NIA: 9 805m² - ratio: 1.48 (235 Units)
Location: London
Sector: Build for Sale

A reuse and extension of an existing office block, Impact House was granted permission under Permitted Development Rights and in respect of the extended component normal full planning regime – including the application of the London Housing Design Guide requirements.

Inspired Use
The entire building façade was replaced with a high performance system articulated to align more recognisably with the building’s new residential use. This, however, was complicated by the original structure of the building with tall reinforced concrete upstands and shear-walls, which needed to remain and be incorporated into the new design.

Agile construction
Half of the ground floor level is let to an all-hours NHS walk-in centre, which had to remain in use during construction. This challenged the servicing of the residential units above. To answer this issue, the servicing was condensed as far as possible, to limit the number of openings needed through the existing slabs and minimise the disruption.

The design and development of the scheme was assisted greatly by the use of BIM protocols from early on in the project, allowing the various stakeholders and consultants to share and combine their input quickly and accurately.

Saxon House
48 Southwark Road
London
SE1 1UN

+44 20 3696 5530
design@geraghtytaylor.com

Logo_Tagline_v2_white_on_transparent_website_footer

Company Registration Number: 5287809 Geraghty Taylor Ltd
Registered in England
RIBA Number: 315526
Company Registration Number OC430683 GT London LLP. 

Saxon House
48 Southwark Road
London
SE1 1UN

+44 20 3696 5530
design@geraghtytaylor.com

Logo_Tagline_v2_white_on_transparent_website_footer

Company Registration Number: 5287809 Geraghty Taylor Ltd  |  Registered in England  |  RIBA Number: 315526  |  Company Registration Number OC430683 GT London LLP.